По повод 1-ви ноември решихме да ви припомним текст oт 2013

...
По повод 1-ви ноември решихме да ви припомним текст oт 2013
Коментари Харесай

„Да си жена. Да пишеш“ – дамските фигури в българската литература

По мотив 1-ви ноември взехме решение да ви припомним текст oт 2013 година на един от създателите, записали името си в историята на Edna - културолога Кремена Димитрова. 

В Деня на националните будители в мозъка ни изниква доволен брой мъжки имена на велики българи, само че с изключение на тях има и българки, които си коства да си спомним и следим.

***

В очите на мъжете дамата публицист може да бъде единствено или едното или другото. Сиреч – такова животно няма! Те, мъжете по принцип, мъчно одобряват дамите в доста специалности, а за творчеството – да не приказваме.

Щом създателят е жена, незабавно творбата й става „ женско “. Или, не дай Боже, феминистко.

Има прочут скепсис, когато става въпрос за жена, която е пробила в писането, и книгата ѝ се чете и от мъже. 

В международната история на литератирата се намират няколко съществени имена на дами писатели. С наслаждение се сещам за Вирджиния Улф, Магрьорит Дюрас, Изабел Алиенде, Туве Янсон, Елиф Шафак . В книгата на Елиф Шафак " Черно мляко ", Edna в действителност доста женска книга, шества цяла армия от дами писателки, които са обект на изложение и разбор от самата Шафак, която се пробва да разбере себе си като публицист, вглеждайки се в модус вивенди на своите колежки. И си задава риторичния въпрос – мога ли да бъда майка и публицист ?!


 10 книги, които всяка жена би трябвало да прочете  10 книги, които всяка жена би трябвало да прочете  10 книги, които всяка жена би трябвало да прочете  10 книги, които всяка жена би трябвало да прочете
В актуалната българска литература, за наша наслада, благи дами, дамите стават от ден на ден и повече. Тук желая да изброя и напомня доста от тях, а някои ще подчертавам особено.

Нека си напомним първо великите Блага Димитрова и Вера Мутафчиева . За доста дами дисидентката Блага Димитрова е отворила очите към себепознанието в години, когато това е звучало съвсем като разкол. Нейната неповторима книга „ Пътуване към себе си “, както и забраняваната „ Лице “, филмираната „ Отклонение “ са възпитали редица мощни и умни дами, за които личното одобряване като персона е по-важно от служенето на мъжа.



Вера Мутафчиева е потомствен историк и книжовник, от който сме научили доста за Шишмановците и смутните времена в Родопите („ Случаят Джем “). Истинска щерка на татко си историк Петър Мутафчиев, Вера е една от огромните гордости на българската интелектуална мисъл изобщо.

Сходна на нея е и Фани Попова-Мутафова , брачна половинка на небезивестния Чавдар Мутафов. Фани е създател, научил ни да обичаме предишното си и да се вглеждаме в него с очите на патриоти, а не на критици. Нейни са книгите „ Солунският вълшебник “, „ Дъщерята на Калояна “, „ Последният Асенoвeц “, „ На кръстопът “ и доста други.
 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
Не бива да подминаваме Яна Язова, Екатерина Каравелова, поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна, постоянно разтърсващата Свобода Бъчварова .

Списъкът е дълъг и цялостен с малко познати и от време на време спорно признати имена. Недоверието към пишещите дами не е от през вчерашния ден.

Трудно и мъчително, само че несъмнено, в литературата проби и Теодора Димова . Не единствено поради семейството си, тъй като не е по никакъв начин елементарно да си щерка на великия Димитър Димов, само че и поради опитите ѝ да промени тематиките в българската литература. Тя обърна взор към логиката на психиката на дамите, преживяващи огромните исторически и политически катаклизми; към дамите, жертва на неразбирането и отрицанието; дамите, които възпитават и би трябвало да понесат кръста на грехоизкуплението; към майките...



„ Майките “ е разказ, който за пръв път по този начин непосредствено бърка в раната на прегрешението и майчината отговорност за стореното от блудните дъщери. Мнителните и скептични мъже наложително би трябвало да прочетат тази книга, с цел да се убедят в безспорния писателски гений на Теодора Димова, която е и създател на прелестни пиеси, поставяни неведнъж по нашите и непознати подиуми.

Без да имам за цел да изреждам и да проучвам всички дами българския книжовен хоризонт, ще загатна единствено пътьом някои имена на съвременн създатели дами – Людмила Филипова, Ваня Щерева, Силвия Чолева, Елена Алексиева, Ружа Лазарова, Мария Станкова, Кристин Димитрова , чиито белетристични достижения вкарват освен нови и непредвидени тематики, само че и мекия, бездънен и остроумен взор на Edna жена към протичащото се през днешния ден.



Напоследък по странни аргументи, следвайки необясними за мен условия, се сблъсквам с книги, които отварят нови и нови хоризонти в актуалното писане от дами. Абсолютен подарък беше да прочета тъкмо по Коледа „ Виенски апартамент “ от Радостина Ангелова . Макар и дебютен, този разказ демонстрира опит и опитност в построяването на една увлекателна и пивка като греяно вино басня.

Романтична история с хепиенд, само че и с изумително леко перо, което задълбава тъкмо толкоз и тъкмо там, където би трябвало. След такива книга ще ви се доходи още веднъж във Виена, ще ви се прииска някоя смела случка или освен това – ще съберете кураж да откриете себе си, без значение от географската широчина и меридианите на страховете ви.
 6 качества, с които дамите на Балканите превъзхождат всички останали  6 качества, с които дамите на Балканите превъзхождат всички останали  6 качества, с които дамите на Балканите превъзхождат всички останали  6 качества, с които дамите на Балканите превъзхождат всички останали
В книгата на Бистра Чолева-Лалева , „ Мрежата на Катерина “, попаднах с помощта на един лабиринт. Буквално. Бистра е една от основателите в огранизирането на „ Театър на сетивата лабиринт “. Буквално за два часа изгълтах цялата брошура, която сама по себе си е пъзел от навързани монолози на дами, необичайно, само че и крепко обединени от едно нещо – непостижимата лекост на пътя към себе си, наподобяващ, естествено, на лабиринт.

Третата книга, която пристигна при мен, в миг на следващия кръстопът, който заплашваше да ме вкара в депресията, е смелата и дръзка като размер, език и обсег дебютна книга на Ася Кулева с малко сладникавото и подвеждащо заглавие „ Марципаненият чехъл “. Ася е лингвист, методист в преподаването на немски език, откривател на немската класическа литература, както и на шедьоврите на Булгаков и Емилиян Станев. Романът й демонстрира забележителни знания в региона на етнологията, езотериката, само че и еротиката.

За по-консервативните, тук-там книгата ще наподобява скандална; за други – открита и поетизираща секса, трансформирайки го в обединение на сили, стремежи и... още нещо.



Цели 500 страници копане в дълбините на мъжко-женските катаклизми, прелитащи през фолклор и вълшебства, през митове и фантасмагоричност, стигащи до нещо като дневниците на една женска вагина, която е повече от вход/изход, тя е самата ДУША.

Сигурна съм, че малко на брой мъже ще посегнат към упоменатите книги, само че ще ги съветвам, че четенето на „ женска ” литература може да им спести ходенето на фамилен съветник, психоаналитик, прекаляването с алкохол и футбол, домашните кавги, както и затлъстяването.

Как? Проверете сами!

Автор: Кремена Димитрова
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР